http://lh3.google.com/carlosgranell/RkGTw0Y6C7I/AAAAAAAAAEw/BkUGOPC_YWM/caP%C3%87ALERA%20FOC.jpg

dimecres, 9 de maig del 2007

REFLEXIONS D'UN FALLER...



Un faller que no ha 'mamat la falla des que va nàixer', com es sol dir. Però que viu i sent la festa com el que més.

No hi ha que ser ninguna emminència, per a adonar-se del ritme de vida que portem tots:
el que no té un horari de sol a sol, té xiquets menudets.
D'altres, estàn en infinitats d'associacions,
hi ha el que practica esport i el que ensenya a practicar-lo;
el que la família li absorbeix el temps i el que decideix que del el seu temps en fa l'ús que vol...
en definitiva, com solem dir al poble, tots 'tenim molts barcos per la mar'...

Però som fallers, i fallers som tots,
el que ve a montar l'escenari per a la presentació,
el que escriu un sainet i el que participa al play-back,
el que juga al frontó i el qui duu els llibres de cuotes durant tot l'any,
el que té que conduïr les reunions setmanals i el que sols s'arrima a la falla dos dies abans de Sant Josep... tots fallers, tots iguals...

... i aleshores, jo em faig una reflexió, què volem? on volem portar la falla? seria molt còmode, al meu entendre, pagar per a que ens facen l'escenari o pagar per a que ens facen el menjar a falles o, per què no, buscar a algú que ens faça el cotxe del rally o ja que estem, pagar per a que ens porten la barra a les nits del casal o... anem més lluny encara, per què no contractem a jugadors professionals per a jugar al futbet o cuiners per a que ens facen la paella del concurs o actors per al sainet o un asesor per a fer el pressupost i duur la comptabilitat... i així tot el que comporta la falla... però no vos pareix que estariam ficant en venta uns sentiments? una història? any rere any tot ha sigut dut endavant amb el treball, la il·lusió i l'esforç de cada faller.

Mira que viuriem be sense tenir que fer res, sols pagar un poc més cadascú i a disfrutar, no?... De veres?... de veres cregueu que disfrutarieu sense la satisfacció de contemplar un treball fet per ú mateix o per qualsevol membre de la comissió?

La dedicació, implicació i esforç és el motor de qualsevol empresa en esta vida, i no menys en la falla, vore un treball realitzat (un any millor i altre menys) és el que t'aporta la motivació per a continuar...

No serà més bonic que els fallers facen el llibret de la seua falla?
No serà més bonic que els fallers penjen les baderetes de la seua barriada?
No serà més bonic que els fallers reparteixquen el regal al que ha contribuït al cartró?
No serà més bonic que els fallers facen la seua falla, a tot nivell, i no deixen de fer qualsevol cosa, per petita que siga, per desidia...

Perquè és això, i sólament això en el que estem caiguent, la desidia, fins que un dia la propia desgana s'engullirà la falla...

Per tant, vols demane que feu la reflexió que vos acabe d'exposar, cadascú en la medida de les seues possibilitats, i que s'impliqueu en la falla... el que no faces tú, es quedarà per fer!!

I com no vull agraïr i seguir animant a tot aquell que, en algún moment, ha deixat per fer qualsevol cosa pròpia, i ha dedicat eixe temps a la falla, per xicotet que haja sigut el granet aportat... eixe, ha fet falla i, es mereix tots els meus respectes.

La falla és teua, tú en formes part, no es ven. Treballa-la i disfrúta-la!!

18 comentaris (Afegix el teu):

Anònim ha dit...

Molt bona ,aquesta reflexió!.
Cert que a tots ens arribarà al mig de l'ànima.
Perquè veritat és que tots tenim mogolló de coses a què acudir i que fer i ens agrada la comoditat i que ens ho donen tot fet.Però amb molta harmonia , il.lusió i ganes de compartir idees per la falla sempre trobarem eixe moment per a dedicar-li un temps del nostre apretat horari.
Com diu el títol de la revista :"SUECA FALLES TOT L'ANY".El bon faller no és sols en la setmana fallera.Caldrà gaudir la festa durant tot l'any.
Per tant vull felicitar al faller que ho ha escrit.FELICITATS!

SPIELBERG ha dit...

Després d'aquesta immmensa reglexió del Xuso poques coses es poden dir, sols donar-li tota la raó.

És perdria l'encant de la falla si ha deixarem tot en mans de terceres persones que sols feren la feina per diners i no per sentiment i devoció a una festa.

Lamentablement cada cop som menys i els pocs que hi han acaben cremant-se. No es precís que uns pocs facen molt, si molts ferem un poc.

Seria una llàstima perdre eixe encant i eixa festa que és viu durant l'any en petites coses que no és veuen però que estan ahí i que si no és feren no seria res igual.

Si volem, podem fer-ho i aprofitar-ho ja que la falla no és disfruta una setmana sinó 52. Sols hi ha que saber enfocar-ho.

San-vala ha dit...

Bravo, Bravo, Bravo, enhorabona amic Xuso. Gran reflexió, però ja saps una falla es una afició o devoció no una obligació. Es dir que si fas ixa feina es perquè t'agrada i vius la falla.

Però amb la teua reflexió demostres una cosa que la gent treballadora a la falla es cremà perquè sempre són els mateixos i ixa cremor porta a la comoditat.

Només vos demane que no pergau l'amor per la vostra comisió i que seguiu montant vosaltres l'escenari de la presentació, preparant els Play backs, participant a les activitats esportives de la Junta, fem els dinars, portan la barra, penjant les banderes... perquè això es falla.

Però com diu Spilberg això quant més gent es fa més fàcil i sense tanta feina per a uns pocs.

San Karrega ha dit...

Molt bona reflexió... No savia que eres capaça de pensar tant... jejejejee... que es conya!.

Molt bon article Xuso... crec que es una cosa que ens passarà a totes les comissions... Comoditat i desidia i pagar per fer coses que abans les feiem sense cap tipus de problema... "Ay que joderse!"

rojuel ha dit...

Gran reflexió, Xuso, no podem fer més que donar-te la raó. La falla no seria el mateix si es deixara tota aquesta tasca en mans de terceres persones, que la farien per diners i no per amor a la festa fallera.

Aquest és, al meu entendre, un problema comú a totes les comissions i la veritat és que jo li veig mala solució... Esperem que el teu article conscièncie a la gent i la faça implicarse un poc més.

Amic fep ha dit...

Amic Xuso, un gran raonament, tens tota la rao, pero la realitat es que es una cosa que ha passat, passa i passara, i no podem fer res...

No podem fer res per molts aspectes, apart de tots els que tu comentes, hi ha una cosa molt important, els fallers que gestionen la comissió, o per entendremos millor, els "grupets" dins d'una comissió fallera.

La comissio que diga que no hi han grupets a la seua Falla, mentira, me la juge en qui vullga, uns seran mes integrats, altres mes apartats a la gestio, pero grupets, en tots els llocs.

Moltes vegades, el problema no es de temps, ni desidia, ni cansament, sino "conya". Si senyores, per fer la conya a la gent que esta preocupant-se de la comissió, i quin es el resultat? Canvi de President, canvi de carrecs de confiança a la Junta i canvi de gent que treballe, perque? Perque sempre s'ha dit que fer com fan no es pecat, i si tu no m'has ajudat avans, jo ara tampoc, a mes, sempre que hi ha un canvi i el canvi no respecte a la gent que avans estava fent feina, aquesta gent no va a treballar... algu ha visgut aquesta situacio?
El que siga faller i diga que no, mentira...

Anònim ha dit...

Quanta raó teniu tots.
Xuso, eres un genio. Sols puc donar-te la raó en tot el que dius, però també vullc fer un xicotet apunt.
Jo no crec que un faller que treballa per la falla se crema per treballar molt durant molts anys.
Com tú has dit molt bé, som tots fallers per igual, tant el que treballa com el que no. Tots tenim els mateixos drets, i els deures ens els creem cadascú.
El problema es que per el fet de pagar una quota, molta gent es pensa que te dret a criticar al que treballa, i jo crec que eixe dret no el te ningú.
Estic segura, que la única cosa que crema al faller que treballa tot l'any, es el fet de que el que no treballa i ve tan sols els díes de falles, tira per terra tot el esforç i la il.lusió que han ficat els que han treballat.
Aixi que sé que eixa es la solució, que ningú es crega en el dret de matar les il.lusions dels altres.
Si no vols treballar, estas en tot el teu dret, però no malcores a les persones que si que ho fan, perque si estes persones (poquetes o moltes), deixaren de treballar, pensa que no podries disfrutar de la falla ni els poquets díes que ho fas.
Este es el meu misatje.
Gràcies Xuso.

Anònim ha dit...

el cuento de nunca acabar....damunt que un es trenca els cuernos per dur la falla endavant encara hi ha malpar..(piiiit) que cuestiona el que fas,ara be miren-se el melic i quan siga al contrari intentem predicar amb l'eixemple.....

Anònim ha dit...

Bon dia a tots!!!Caram xuso estàs fet tot un artista!!!ara inclús publiques articles que arriben a tocar l'animeta a tots!!enhorabona!!!
la veritat és que tens molta raó en tot el que dius així que per la part que em toca vaig a inentar implicar-me més i ajudar en allò que puga, així q si necessites alguan coseta ja saps!!el primer q vaig a fer és anar dmà a la reunió i aportar un nou faller a la falla, alé vaig a continuar treballant, besets per a tots!!

Anònim ha dit...

Xuso cada dia me sorprens més,i no es que espere menys de tú.
Un 10 per a l´escrit,es nota que li has posat molt de sentiment faller i has conseguit a tots contagiar-nos ,ja que compartim el teu pensament.
Dir falla és dir lio i per eixe motiu pot ser que a totes les comissions passen els mateixos problemes:gent que fica ganes,gent que sols apareix la setmana fallera,gent que critica,...
Pense que és un problema difícil d´acabar.
Sol.lució:intentar aportar cadascú el nostre granet d´arena que per menut que siga com és sol dir:tota pedra fa paret.
I qui no tinga ganes d´aportar-lo almenys que respecte als que sí que ho fan.

Anònim ha dit...

EY XUSO ERES UN FIGURA MUNDIAL, IGUAL ACTUES, QUE BALLES, QUE ESCRIUS... SALES JA POTS ESTAR CONTENTA JA !!! ARA EN SERIO, UNARTICLE QUE MEREIX LA PENA LLEGIR, A MES DE UN OUNA LI FARIA UN POC DE PROFIT. JO PENSE QUE COM JA S´HA COMENTAT UNA PERSONA NO FA LES COSES PER A QUE LI HO AGRAIXQUEN O PER DINERS, SINO PER QUE LI NAIX. PER A LA GENT QUE VIVIM LA FALLA, CUALSEVOL COSAS QUE PODEM FER O APORTAR A LA FALLA ENS ALEGRA PER QUE SABEM QUE ANEM A PASSAR UN BON RATO AMB ELS NOSTRES AMICS DE LA FALLA, QUE JA ENS VEGEM COM A UNA GRAN FAMILIA. PER DESGRACIA HI HA MOLTA GENT QUE PER A LO POC QUE VE A LA FALLA I A LES REUNIONS, MILLOR SI ES QUEDARA A CASA, SOLS VOLEN QUE CLAVAR LA LLENGUA DAMUNT PERO DOBLAR EL LLOM JA ELS AGRADA MENOS.PERO COM A BONS FALLERS QUE SOM, SABEM APOLLARNOS ENTRE NOSALTRES I MAI DEIXAREM QUE AQUESTOS "PILTRAFILLES" ENS PUGUEN DESMOTIVAR I ABORRIR LA FALLA, PERQUE PORTEM LA SANG FALLERA EN LES VENES

rocio ha dit...

Xuso es molt, pero....... que molt bo aquest article. Es un fet que afecta a totes les comisions, i estic molt d'acort en el que la gent ha dit. ENHORABONA¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡

Anònim ha dit...

XE XUSO MOLA MOGOLLÓ!.
ESTÀS FET UN GRAN FILÒSOF FALLER !!
M'HAS FICAT LA PELL DE GALLINA.
I DESPRÉS QUE ALGÚ OPINE MALAMENT DELS JOVES D'AVUI EN DIA........

Agustí ha dit...

ye m'ha emosianat la veritat es que teniu raó i que si tots aportem la falla anirà endavant i no hem de dixar que gent sense sentiment faller ho faça tot per nosaltres un faller agustí vos saluda

Xuso ha dit...

Ye sugus, eres un craK!!! acabe de visitar el teu blog (bocoi) i m'a impactat la frase que tens a l'encapçalameny. jejejejeje molt bo figura!!!

Anònim ha dit...

SOC CAMALEON Y DIC QUE ALGUNES COSES SON VERITAT PERO ALTRES NO PERQUE VOLEU VORE SEMPRE LO BONICO Y NO LO LLETET QUE FEU ALGUNES COSES PERQUE NO PARLEU DEL LLIBRE DEL 50 ANIVERSARI QUE NIA QUE SE ECURRA VEN CURRAT Y ATRES VOLEN FICAR LA FIRMA .DE TOT LO ARREPLEGAT DURANT ANYS DE SACRIFISI.
EL PRESIDENT QUE FIQUE ORDE Y PARLE CLAR PANET

Xuso ha dit...

Crec sincerament, amic anònim, que si realment creus el que escrius, això no és tenir sentiment faller, és tenir sentiment a ú matgeixa i prou...
De la mateixa manera que et dic, que almenys pel que a mi respecta, no crec que siga realitat el que ú vullga firmar algo que ha fet un altre, ací el que s'ha de fer es TREBALLAR CONJUNTAMENT PER LA FALLA, i que no aparega el meu nom abans que el teu, ni el teu abans que el meu. I si açò no comencem a asumir-ho, malament anem...
Ojo, aço és una opinió molt personal meua, Si tu creus que, cosa que has fet, has de firmar-la baix, també és molt respectable la teua opinió...
Gràcies per opinar, amic anònim...

Anònim ha dit...

TENS TOTA LA RAO XUSO. PER LA FALLA S´HAN DE FER LES COSES PERQUE U LES FA AGUST I DISFRUTA NO PER A TINDRE QUE FIGURAR EN NINGUN LLOC NI PAPER. CADASCU ES LLIURE DE PENSAR EL QUE VULLGA PERO LA MEUA OPINIO PER LA FALLA ES MOLT DIFERENT A LA QUE ESTE ANONIM ES REFEREIX