http://lh3.google.com/carlosgranell/RkGTw0Y6C7I/AAAAAAAAAEw/BkUGOPC_YWM/caP%C3%87ALERA%20FOC.jpg

dimecres, 25 d’abril del 2007

300 anys de la Batalla d'Almansa


En el dia de hui es compleixen 300 anys d'aquell fatídic 25 d'Abril de 1707 on els valencians perdérem els nostres furs, la nostra identitat i, entre altres més coses, la nostra llengua.


Hui fa 300 anys que va tindre lloc la batalla d'Almansa, en la qual els partidaris de l'Arxiduc Carles d'Austria es van enfrontar a les tropes de Felip V de Borbó. El resultat d'aquell enfrontament es de sobra conegut.


El bàndol de Felip V va guanyar, va entrar al Regne de València i el va anexionar a la corona de Castella, promulgant el Decret de Nova Planta. Aquest decret posava un règim especial als regnes de la Corona d'Aragó, ens suprimia les nostres lleis i institucions, i ens va prohibir la nova llengua.


Hui fa 300 anys. 300 anys en què han passat moltes coses, 300 anys de guerres, d'odi, de rancor... Per sort, hui els valencians som un poble reconegut, amb unes lleis, una identitat i una llengua, i amb un estatut d'autonomia. Massa anys han hagut de passar des d'aquell dia per que hui tinguem tot açò.


Sols voldria que reflexionarem un poc i pensarem en la nostra història, per que no s'oblidem mai i el més important, per que no torne a passar.


Cançò d' Al Tall, explicant la Batalla d'Almasa, i recordeu: ens els llibres està tot escrit.

La fotografia és el quadre de Felip V que està al museu de Xàtiva cap per avall. Està així per a que ningú oblide que el 5 de maig de 1707 les tropes de Felip V la van desalotjar i la van cremar, destruint tota la ciutat.

53 comentaris (Afegix el teu):

Xuso ha dit...

Gran article spielberg.
El millor camí per a no tornar a incurrir en bestieses com la d'aquell 25 d'abril, és tindre present la història. I sobretot la nostra història, la dels valencians.
Com diu el bon amic Carlos, als llibres està tot escrit, no s'inventem res.
Gràcies per regalar-nos història, Spielberg!

San Karrega ha dit...

Ahir, al levante un catedràtic d'història d'alacant, afirmava que els que moriren a Almansa no eren valencians, sino portuguesos, anglesos i nosequé més... I que la batalla s'havia polititzat massa a favor de les bessants nacionalistes...

Que opineu sobre el tema?!!...

Anònim ha dit...

bon dia ,jo que sempre m'ha agradat vore les coses desde una perspectiva plural sense fanatismes sempre he pensat que tots no deuen tindre la rao absoluta.....a mi es que fer politica dels sentiments......jo sempre "VALENCIÀ" i després ja vorem.

Xuso ha dit...

Potser moriren portuguesos, rumanos o congolesos, qui sap...
La qüestió és que morí gent, persones que anaven a lluitar, no per voluntat pròpia, sinó defensant unes idees que algú els impossaria.
A banda de la procedència dels que moriren allí, als valencians ens perjudicà la transcendència i les conseqüències que vingueren a ran d'aquell fet. (sense voler desprestigiar les vides humanes que allí es pergueren, clar!)

SPIELBERG ha dit...

Al combat lluitaren pel bandol de l'Arxiduc Carles exercits Anglesos, Holandesos i Portuguesos, cap exercit espanyol ja que eren del bàndol de Felip v (Castella). Els valencians no teniem exercits com a tal, hi hagueren que anaren a la batalla, si foren pocs o molts no ho se, el que si que sabem és el que ens passà després als valencians.

Podeu mirar la web on es commermora l'aniversari.
Batalla d'Almansa

Carlos Miragall ha dit...

... i per això als de xàtiva els diuen els socarrats. Gràcies per posar aquest article. De vegades pense que lluitem solament uns pocs. gràcies per fer memòria.

La lluita continua...

Anònim ha dit...

Com deien abans, no era tan important si eren valencians qui lluitaren per defendre els propis interessos. La qüestió és les conseqüències que va tindre aquella batalla on els valencians vam perdre les nostres identitats... des d'aquella data ha sigut una guerra constant contra el govern central, dia a dia, nit a nit... Que esperem que algun dia acabe. Tots podem canviar la història... Endavant!!

PD: No sóc polític... (però casi, jeje)

Xuso ha dit...

Jo crec amic san sacabó, que la històia no està per a canviar-la, sinó per a estudiar-la i aprendre d'ella.
Una lluita constant contra el govern central? i exactament per quin motiu? Deixem-nos estar de tanta lliuta i busquem més pau que lluites ja hi han massa arreu del món. Nosaltres, afortunadament, ja no estem al 1700, i ara, vom molt be diu Spielberg, som un poble reconegut, amb les nostres competències i el nostre estatut d'autonomia, i amb la nostra llengua, reconeguda oficialment. Som Valencians.

Xuso ha dit...

I dit açò, m'agradaria que no polititzarem més en els nostes comentaris.
Açò és un blog faller, existeixen milions de blogs de tints polítics on podreu polititzar tot el vos plaga.
Hem fet una referència a una data històrica, perquè hem cregut rellevant l'aniversari. I fins ací, no voldriem que açò es convertira en un debat polític, jo personalment pense que açò és un blog de faller per a parlar de falla.
Gràcies a tots pels vostres comentaris!!

Anònim ha dit...

Val, però si és un blog faller, no faces referències històriques amb tints polítics, perquè ho heu fet. De totes maneres, m'abstindré de fer cap comentari més.

Per cert, s'ho llegit ixe estatut que han aprovat de cara a Madrid? L'hem votat els valencians com a Anadalusia? Malauradament, estem a la cua del món i a la cua d'Espanya. Llegiu el estatut de la vergonya, llegiu-lo...

PD: Demane perdó per si he pogut ofendre a algú en algun comentari. No torne a comentar més sobre aquest tema perquè esls seus administradors m'ho han demanat. Gràcies!

Xuso ha dit...

Jo pense, boleta, que no has ofés a ningú (baix el meu punt de vista), ja que has expressat la teua opinió sense faltar a ningú. Jo el que volia evitar (no se si havera ocorregut) es que comence a ficar gent comentarisd emanera anònima descalificant o faltant.
Però si els comentaris es fan com els teu, de manera educada i civitzada i des del respecte. Jo no sóc ingú per a dir-te que no comentes qualsevol cosa que cregues.
Abans no he sabut expressar el que volia dir realment, perdó!!

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
SPIELBERG ha dit...

Ja estem. Acabe de suprimir un comentari de "MAULET" per ofenses greus i faltes de respecte als webmasters.

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...

Son adjectius no ofenses.

San Karrega ha dit...

I colló no aguanteu una brometa!!...

SPIELBERG ha dit...

Tal com tu els escrius son noms no adjectius, i ací no estem per a faltra-li al respecte a ningú. No és el lloc.

Nosaltres sols hem pretes fer una resenya històrica sense cap altra intenció però pel que és veu cadascú s'agafa les coses com vol.

Rescpecte els teus "adjectius" podràs observar en las resta de comentares anterior al teu que no es compleixen en cap moment. pots expresar la teua opinió lliurement però sense ofendre. Que problemes ja en tenim prou.

Xuso ha dit...

gràcies maulet!!

es que tinc al meu guarda-espatlles Spielberg, que no en deixa passar ni una!!! jjejeje

San Karrega ha dit...

Je figura auguanta el matxo!...

anava en plan conya per vore com reaccionaveu però crec que he elegit mal dia i mal tema no?!!... Per cert seguisc dient que no vos he faltat al respecte,
Censor es algo mal?!!... perquè es el que heu fet!...

Xuso ha dit...

I la sang al deu, a vore si fem nosaltres de nou la batalla d'Almansa (quea tots alcança)!!!!

jejejejeje

San Karrega ha dit...

El bonic d'açò es poder que s'expliquen i després demostrar que es té més educació que aquells que recurrixen al insult facil i la falta de respecte... Sabent contestar els ensenyes qui eres realment... Està clar que ningú ens agrada que ens insulten, però que guanyes censant?!!... Que encara t'apreten més... Rumiateu Spielberg!...

San Karrega ha dit...

tranquils que d'ací no res en teniu a uns quants per ací al blog...
Segur que ja es comenta "has entrat al blog de la cervantes?!!... Mal cacau xaval!!"...

Amb respecte i estima d'un company blogger... jejeje

Per cert xuso, no crec que ferem una batalla, si de cas de casalletes i ja voreiem...

SPIELBERG ha dit...

No sabia que eres tu. Com be dius has elegit mal dia i mal tema, més que res pel que puga passar.

I jo crec que que no hem censurat res, apart de a tu. El que fa el Xuso és un comentari per a evitar que la cosa vaja a més i se'n ixca de mare però ja està.

San Karrega ha dit...

Si ho entenc, però em reafirm en el que he dit, igual que entre jo pot entrar qualsevol i no esta bé censurar, saps perquè?... perquè vas a aconseguir l'efecte contrari... pensa-ho...

Està bé aclarir com fa el xuso, però ho tens que esperar tot...

SPIELBERG ha dit...

M'apunte a les casalles.
Tens part de raó en que tal vegada censant no guanyariem res però quines atres opcions tenim? Nosaltres podem comentar-ho amb educació però si l'altra persona seguiex insultant i ho deixem estar als comentaris no queda massa bonico, no?

Esprem que no passe, que ací estem per a fer festa i venim a discutir.

Anònim ha dit...

eyy k algo de cervantes m pase el article per exposarlo en la meua falla x k eu intentatn i no se per k kollons me ix error

SPIELBERG ha dit...

No pots linkar a la pàgina directe?

Anònim ha dit...

ahh i kom kollon poseu imatges al titol del blog?si algu meu pot dir per millorar el nostre blog, una kosa kon aquest k cada volta esta molt be,gracies

SPIELBERG ha dit...

És un poc llarg d'explicar si no tens coneiximents de Còdig HTML, com és el meu cas. El que millor t'ho explicarà serà San Karrega i sinó quan ens vejem ja t'ho comente.

Anònim ha dit...

eyy san karrega explicameu jeje no volies parlar amb mi? komentarme algo

SPIELBERG ha dit...

Juanet, per que el vostre blog sorollets extranys de timbres cada poc de temps? O serà el meu ordiandor que vol autodestruir-se?

Xuso ha dit...

jajaja ahi, ahi, hi ha que arreglar les coses amb casalla, eh?? no és mala idea, si hi haguera hagut casalla en 1707, que haguera passat??

Això que comentes, era el que volia evitar, sé que serà un poc inevitable i damunt, al expresar-me mal, he quedat jo com a ... però tú i tots sabeu que jo no tinc problemes de res, i els que els vullga vore on no hi han, faena seua és... jejejejeje vaig a esmorçar que encara no ho he fet (fem una casalleta???)

Anònim ha dit...

ami tambe en pasa,nose k sera,jo el que vuik es millor un poc la meu pagina, començant per el titol de la falla intriduint imatge

Xuso ha dit...

que el pareix san karega, spielberg ja t'ha donat feina!!!

spielberg, els ruidets del blog de la xuquer són deguts al xat.

I juanet jo et puc ajudar, a vore, jo sóc molt torpe en HTML, però et puc identificar a la plantilla on està la imatge de la plantilla original i sols hem de sustituir-la. Si vols quedem i ho intentem. jejeje

Vaig a esmorçar que encara no he pogut

SPIELBERG ha dit...

Aci vos deixe un link a l'estatut per si algú te interés en llegir-se'l

Estatut d'autonomia

SPIELBERG ha dit...

Gracies Xuso, m'estava tornat boig. Jo crec quedemanar-li ajuda a un mestre per a una tant simple no li deu saber mal, i si és així li demane disculpes i ja li ho explicaré jo.

Xuso, tingau en compter de deixar els margens suficients al canviar la capçalera ja que a mi se'm menajava part de la imatge.

San Karrega ha dit...

Disculpes de que?!...

Paeso tamos!...

Anònim ha dit...

els comentaris "malsonants" jo pense que es descalifiquen ells soletes,no hi ha que entrar al trapo......ells es cansen.....

a las trinxeras....vull dir a las casallas....jeje

Xuso ha dit...

Mira que es prodiga poquet este rodabars, però quan obri la boca, porta més raó qe un sant!!!

SPIELBERG ha dit...

Ja em arreglat la canço d'Al tall, creiem que era un problema del proveidor però és veu que no. S'havia ratllat la publicació.

Anònim ha dit...

eeyy al intentar publicar un article me ix ERROR
URL contains illegal characters
k puk fer o per k me ix

SPIELBERG ha dit...

No se per que pot ser, còpia i pegat este còdig (en l'opcio d'HTML dels comentaris) i et dura directament a este blog


Falla Plaça Cervantes

Anònim ha dit...

quin codic

SPIELBERG ha dit...

perdona, al ficar-lo s'ha convertit en un link, vaig a vore com t'ho pase

SPIELBERG ha dit...

Aquest còdig,però davant has de ficar un simbol de < seguit de "a;" . I al final i apegats a la ..vantes, un simbol menor seguit de "/a"

Si t'ho fique tot junt es transforma en link.


href="http://fpcervantes.blogspot.com/" title="Falla Plaça Cervantes">Falla Plaça Cervantes

Carlos Miragall ha dit...

Mireu l'ara vinc. Increïble!!!

Xuso ha dit...

Juanet , no se el que vols fer, però si vols ficar l'article d'ací igual al teu blog. Per què no proves a copiar el text i pegar-lo a una entrada nova al teu blog??

Natalia ha dit...

UF!mare meua quin caos..heu parlat de tot...

San-vala ha dit...

Alé al ataque, que queden poques casalles i hem sóm molts en la batalla!!!!!, jejejejejejeje

Anònim ha dit...

Si Vera no savera mort tot aso no pasaria, aso pareix el blog del psoe o del pp , tots a una . diseu el pasat i anem al present que es el que mos interesa. cuant tenim la propera festa? aixo festa festa...

Anònim ha dit...

"QUAN EL MAL VE D'ALMANSA A TOTS ALCANÇA".
Molt encertada aquesta conmemoració,CARLOS ,perque és una data que als valencians ens va fer molt de mal i mai ho podrem oblidar.Però ara la situació ha canviat tenim l'Estatut,en l'escoles es dona valencià i gràcies a això en este blog tot el que escrivim ho fem en valencià,que a més es la llengua que gastem pel carrer , en el llibret de falles , en els sainets,etc .
Tinc que dir que en la falla Xúquer feren una xicoteta representació de la batalla d'Almansa en l'entrega dels premis de narrativa infantil ,que va estar molt encertada.Per tant pense que les falles ,estem fent una gran llabor per defensar i estimar la nostra llengua que ens la van prohibir fa 300 anys en el Decret de Nova Planta.

Xuso ha dit...

Estic totalment d'acord amb tu, i més que podrem seguir fent des de la falla per defensar la nostra identitat i la nostra llengua...

Anònim ha dit...

Com es nota que a Amparo li han donat el càrreg del llibret,per tal de millorar-lo.
Segur que el present exercici millorarem el nostre llibret i podrem estar a l´altura de falles veïnes i a vore si fins i tot podem optar a algun premi pel correcte ús del valencià.