http://lh3.google.com/carlosgranell/RkGTw0Y6C7I/AAAAAAAAAEw/BkUGOPC_YWM/caP%C3%87ALERA%20FOC.jpg

dimarts, 4 de desembre del 2007

Ara ja va de Bo.

Desembre, mes en el que comencen les presentacions, mes de l'inici de la recta final. Ara ja no hi ha volta enrere.


D'ara fins el 19 de Març ja comencen els nervis i l'activitat frenètica (més encara si cap) a tots els caus i a totes les comissions. Uns assajant de manera extrema els sainets i els play-backs (ja no queda res), i d'altres preparant les presentacions, i alguns ho fan tot.

I parlant de presentacions, aquest cap de setmana hi han hagut dos que ens afecten d'alguna forma als fallers suecans. La presentació de la Xuquer i la de la Fallera Major d'Oliva, aquesta última per que la Junta Local d'Oliva ens va convidar a anar.

Quan hi ha una presentació (o varies) d'una falla local, la fallera Major de Sueca, la seua cort d'honor i la Junta, van a eixe acte en decrement de les d'altres pobles, cosa prou lògica. Motiu pel qual la Fallera Major i la cort no pogueren acudir a Oliva, però si que va acudir un membre de la Junta, en representació de les falles de Sueca, vaig ser jo.

I ho vaig fer pel simple motiu que li ho vaig prometre a una amiga meua, Lídia Soria, membre de la Cort d'Honor d'Oliva i novia d'una gran amic i company de facultat, i webmaster de la falla casa d'Alonso, David Peiró. I ja de pas, representar les falles de Sueca, que sempre queda be anar a fer una visita fora, i més si ells han tingut el detall de vindre en la teua presentació.

Per tal motiu, i abans d'explicar-vos la presentació d'Oliva, vull demanar disculpes a tots els amics de la falla Xuquer, especialment als que formen part d'Agermanats i a Faustí i a Eli per no haver anat a l'acte ni després al ball al cau, tenia una despedida que m'ho va impedir.

Era la primera vegada que anava a vore la presentació de la Fallera Major d'Oliva i no sabia com anava a ser. L'única que havia vist fins eixe moment, exceptuant la de Sueca, era la de València (que res te a vore amb el que es fa als pobles) i la de Carcaixent, un mon a part.

Si que m'havien comentat que aquest any, la Junta Local d'Oliva estava passant per certs problemes, ja que son tots nous i no tenen cap document anterior al que poder agafar-se, mirant-ho així, ja es d'alabar el que feren.

L'acte és celebrà en el Teatre Olympia (local que serà com una tercera part del centre Bernat i Baldoví) i a les vuit de la vesprada, per així poder anar a sopar després tots junts i fer ball.

Segons em varen explicar, des de les cinc de la vesprada estan de volta (passacarrer) ja que van a per les sis xiques que formen la cort d'honor i a per la Fallera Major, mala festa. I com en aquest cas, la Fallera Major viu a la platja, anaren tots en autobús. La comitiva la formaven, les xiques de la cort d'honor, els seus acompanyats, la Fallera Major, els membres de la Junta Local i la xaranga, que en cap moment de la vesprada deixa de fer festa.

En Oliva, la tradició és que cada xica de la cort elegeix al seu acompanyant, aquest l'acompanyarà des que ix de casa (quan van a arreplegar-la) fins que ella puja dalt de l'escenari, amb ell darrere, i després l'acompanya al seient. Cosa curiosa aquesta, però que està molt be. Això si, l'acompanyant ha d'anar vestit de faller (ho siga o no). D'aquesta forma les xiques tenen l'oportunitat de ser acompanyades pels nóvios, germans, amics... que elles trien, ja que d'altra forma no podria ser així i han d'elegir entre els membres de la Junta Local per que les pugen.

Mentre esperàvem a les portes del teatre l'arribada de la comitiva, una colla de tabal i dolçaina amenitzava l'espera. Quan estaven arribant, es va llançar un xicotet castell de focs artificials (en diferents parts) i després aparegueren pel cantó, l'abanderao (que era un membre de la Junta) amb l'estandard de la Junta Local d'Oliva, les sis xiques acompanyades pels seus respectius, la fallera Major i la xaranga.

I un cop dins del hall feren una cosa que també he vist a Carcaixent, és fiquen totes juntes, en un espai reservat, per que la gent puga passar a saludar-les. I el hall d'eixe teatre era minúscul, i cabien tots.

I començà l'acte. L'escenari era relativament fluix en quan a decoració i adequació, però tenint en conter per tot el que han passat estos xics, estava be. El presentador no se qui era, supose que un membre de la Junta, començà cridant al president de la Junta i després als estandards de cada comissió i així fomar part del decorat, en cada un d'ells anomenava al faller que el portava, l'últim fou el de la Junta Local.

A continuació fou el torn de les xiques de la cort. Elles pujaven amb l'acompanyant al darrere, que una vegada al costat de l'escenari l'ajudava a pujar i després se situava darrere d'ella. Quan ja estaven les sis dalt de l'escenari (dretes), passà a cridar a la Fallera Major del 2008, senyoreta Rosa Galianio i Mejias, que pujà acompanyada pel senyor alcalde d'Oliva.

I en eixe fou un dels punts que més em va sorprendre de l'acte (i no per tirar una traca al mateix moment i deixar una porta oberta amb la finalitat que els de dins l'escoltarem, no) el motiu, la música. Incrédul de mi tenia la falsa creença que ficarien El Faller, que des del meu punt de vista seria el més lògic, o si no, alguna música espectacular per a realçar el moment, doncs no. Aparegueren els xics de la dolçaina i el tabal que estaven a l'entrada del teatre, i van tocar La Muixeranga, si, La Muixeranga. I no m'ho he inventat. No se que pintava allí eixa cançó, sincerament. Pense que és el lloc menys adequat per ficar/tocar eixa peça musical. Cadascú en sa casa pot fer el que vullga, però hi hauria d'haver-hi un mínim de protocol consensuat per a tots, no?

Una vegada dalt la fallera major, l'alcalde li ficà la banda com a tal, i deprés ella va fer el mateix amb les xiques de la cort. Moment en el qual foren acompanyades cadascuna d'elles als seues seients i ja baixaren els xics de l'escenari. No hi hagué cap discurs per part de ningú dels que allí estaven.

Puja la mantenidora i va fer el seu discurs, en el qual va anomenar a totes les xiques de la cort, i una a una els dedicava unes paraules. La llàstima fou que va llegir el parlament de cara al públic i li donava, constantment, l'esquena a la fallera major i a la cort. Hagueren pogut girar un poc el faristol o donar-li un micro sense fil.

Després pujaren les falles del poble, les Juntes Locals visitants, i, cosa que jo no m'esperava, asociacions locals que volien oferir-li el seu respecte al càrrec de fallera major. Donants de sang, ames de casa, col·lectius de veins, Creu Rotja, Policia Local, i el millor, la Guàrdia Civil. Putjaren una parella (com no), vestits de gala, amb un cistella considerable, i feren el protocol corresponent allí dalt, quadrar-se, saludar, etc... curiós, relativament curiós.

I per a finalitzar eixa part de la presentació, l'última persona que pujà delat de l'escenari fou la Fallera Major del 2007 (d'Oliva), que també volgué sumar-se a l'acte.

Finalment un cantant d'Oliva va interpretar l'Himne Regional. El xic tenia prou de veu però li hagueren pogut explicar que l'Himne és una cosa seria i no una cançó de cau faller, no pots dir, venga todos juntos, cantat conmigo.....

I ja està, això si, quan baixaren totes de dalt, tornaren al hall (aquest cop acompanyades pels respectius) per que poguérem saludar-les i despedir-nos d'elles.

En resum, diferent, es poden aprendre coses d'altres llocs i intentar ficar-les a la teua presentació. Tot és parlar-ho. Ara ja va de Bo.

18 comentaris (Afegix el teu):

San-vala ha dit...

I colló Spilberg i després diuen que el rollero sóc jo, pues tú t'has minjat una persiana figura...

En quant a l'article m'ha agradat molt perquè com tú dius al final es poden traure coses positives i al mateix temps que no es poden fer...

A mi personalment m'ha agradat això de la xaranga, pasar a per cada una de les representants de la cort perquè aixina fa una cercàvila més digna, lo de les dolçaines perquè m'encanta i altres coses...

SPIELBERG ha dit...

Es que hi havia molt que contar i no volia fer-ho en dos parts.

sambori ha dit...

Per aixó ha costat de coure este article!és un dels més extens que he vist fins ara.
Spilberg ja veig que no perderes detall,aixó està molt bé i com bé dius es poden agafar de referent les coses positives.
Ja ens constaràs com t´ho apanyes per poder acudir a tot!seràs també un superfaller????,........mmmm ,ha de ser que SÍ segur.

Amic fep ha dit...

Amic Spilberg, tratamundos!!!!

Molt ben redactat tot el que va pasar a Oliva, la veritat, m'agrada molt el tema dels estandards, perque no a Sueca? Podrias plantejar-ho en la Junta Local...

Has dit coses que t'ha agradat i que no t¡han agradat, doncs be, jo pense que tampoc hi ha en cap lloc un protocol consensuat en el que diga que la Fallera Major te que pujar amb el Faller o Valencia, o res d'aixo, perque no en la Muixeranga? Perque es el lloc menys indicat? Te recorde que a Sueca hi han Falleres Majors que han pujat en la Muixeranga, i a la meua falla, concretament, una... no ho veig mal. Cadascu es lliure de pujar amb la musica que vulga, no?

DPeiro ha dit...

Impressionant article amic Spielberg. Està molt bé això de vore aspectes positius i negatius. Aquest any en la Junta Local d'Oliva han hagut moltes novetats. S'intentara millorar.

Salut a tots els Suecans.-

SPIELBERG ha dit...

És interesant el del estandards, ho diré per l'any que ve.

Desconiexia eixa dada, i cadascú pot pujar amb la cançò que vulga (a mi m'han arribat a demanar que li ficara a una fallera la de Superman, i d'això ja fa molts anys), però trobaria extrany que la fallera major de Sueca puxara amb la muixernaga.

Acabe de tindre el mateix dialec amb la persona que ho va decidir.

Sols ho he dit per que algu pot interpretar vessants ideològiques d'on no hi han. I eixa peça musical pot donar peu a això. Independentment que a mi m'agrada la cançò, però te un simbolisme que algú pot malinterpretar. I més en este poble.

Amic fep ha dit...

D'altra banda, amic Spilberg, el "Himne Regional" podria portar el mateix simbolisme, i tambe representa certes ideologies que molta gent de la nostra localitat esta totalment en contra...

Es un tema molt delicat, que ni tu ni jo som els mes adecuats per tractar, pense jo. A mes, digues el que digues sempre hi hauran simpatitzants i retractors en aquest tema, per lo tant, oblidem la cosa...

Anònim ha dit...

enhorabona Carlos, la veritat es que de segur que nop t´has deixat cap detall¡¡¡
es clar que a cada poble hi han unes costums que es tenen que respectar, i no tots podem estar conformes en tot, pero... encara estic partintme de risa imaginantme a eixe gran cantant interpretant l´himne regional i al mateix temps animant al públic... venga venga todos juntos¡¡¡ mare meua que fort... que risa no?

DPeiro ha dit...

Pense demanar al President de la meua Falla que en la Presentació vull pujar amb la cançò de Mission Impossible. Boníssim el que has dit de la cançò de Superman... :-)

SPIELBERG ha dit...

Fep, tens rao, anem a deixar-ho estar que el montó es pot fer molt gran i no traurem res de trellat.

Dema, el que és riures no es va riure ningú, la gent cantà l'himne i ja està. La cosa es que jo al xic no el coneixia i em paragué xocant.

Tots sabem que a l'himne la majoria de gent sols canta l'estrofa final, i ell vulgué que cantaren tot però no tingué massa sort. Fou extrany.

Anònim ha dit...

La veritat es que l'article ha estat molt bé, però molt molt llarg, esta clar que a cada poble les coses les fan d'una manera, que vos poden pareixer bé o mal, igual que nosaltres lo dels altres pobles, la veritat es que es poden agafar idees.
Aixó dels acompanyant va estar de lo més bé, mai s'havia fet així, sempre pujavem les xicones soles, i als sopars tampoc podien anar els novios, com a partir de nadal tots els disabtes hi han presentacions i sopars, t'havies de deixar el novio en casa de gener a març, era un rollo, ara esta molt bé, els xicons van a tots els sopars, ens acompanyen de fallers, formen part de la cort, s'ompli més l'escenari.
Lo d'arreplegar a les xicones, sempre ho han fet, però lo d'anar a la mar en bus es el primer any ja que la fallera major viu a la platja, dalt del bús va ser una festa.
Després en el sopar molt bé, i discomovil fins la matinada amb barra lliure, molt festa es va montar al Molí Canyar de Potries.
Ara ja no parem!!!
Visquen les falles!!!

Anònim ha dit...

Bones gent de Sueca sóc el de la muixaranga, jejejeje

Tan sols, espere que no penseu que intente crear polèmica contestant a l'article pq no li haja agradat a Spielberg la cançó, tan sols he contestat pel tema de pq vaig agarrar eixa cançó, de totes formes, vullc dir, q això no ho vaig decidir assoles, però crec q el curiós d'estes coses és com de diferents es fan les coses en uns pobles o en uns altres, però menys mal, això porta q quan vas a un altre poble, com ben be ha dit l'amic spielberg, pugues agarrar coses noves.

Anònim ha dit...

Molt de parlar pero no has dit res constructiu. Digues que es lo que milloraries. En quant a lo del escenari es pobre pero no hi han mes dinerets per a fer-ho millor, no sol una jlf molt rica que es diga. En cuant a lo de la mantenidora, sempre s'ha fet així, a part que sempre es una persona que estima molt a la fallera major.
I lo de la música ahi esta el gust de la gent que no mira ideologies politiques per damunt de la bellesa de una canço que es mes antiga de les ideologies...
El cantant es una persona ajena a la junta que va voler fer-li el favor o el detall a Rosa i per aixo li donem les gracies, encara que no estiguera del mes encertat, el que pasa que ell no es faller i no enten dels protocols fallers i crec que si no estas ahi dins es dificil saber ben be el que s'ha de fer....
Digues que es el que feu ahi que millora en molt lo nostre....?

SPIELBERG ha dit...

Vane, he estat tot el dia explicant tot el que volia dir en el correu, tant en auqest blog com el de casa d'Alonso, però gustosament ho tornaré a explicar i així evitarem malentesos.

En ningun moment, repeteix, en ningun moment he dit que la nostra presentació és millor que la vostra ni que la millora en molt. Hui per hui no son comparables, ni pel lloc ni per la gent que la porta. En Sueca el teatre es més gran, la junta la composen mes mémbres i tenen més experieència i arroseguen menyns problemes. Al igual que també dic que nosaltres estem a anysed distància de la que poden fer, i fan, en Carcaixent, per desgràcia. Si algun any pots, ves i disfruta.

Al començament de l'article especifique que es una junta nova, que han tingut molts problemes i que pese això prou han fet.

Se que hi han pocs diners i per això l'escenari es quedava buit, gran idea la de pujar els estandards per a omplir-lo més, no se si ho heu fet sempre, però està molt be. I sense diners no fas res. Nosalres tampoc tenim gran subvenció per a fer l'acte i amb el que tenim ens apanyem. Això si, ens arriba per a llogar teles per al fons de l'escenari.Però poques.

En ningun moment he dit que la mantenidora no aprecie a la fallera major, la vaig escoltar, em va agradar i alabe que també li dirigeixca frases extenses a la cort, però com ja he dit, si es ficara un poc de costat o amb un micro sense fils, amb el qual es poguera menejar per tot l'escenari quedaria millor.
Jo he tingut de tots el casos, gnet que no s'han volgut menjar i estar d'esquena, gent que s'ha girat i gent que anva caminant per l'escenari. Depen del que vullga el mantenidor.

El de la la muixerenaga ja ho he comentat prou vegades, no tinc res en contra de la cançò sols que algú ho podria traure de context.

Ja se que el xic, que no es cantant, no sabia de falles, res costava a algun membre de la junta explicar-li com funcionava el tema, i ja està.

Et puc explicar més coses?

rocio ha dit...

Gran article Spielberg, pense que has escrit com ho sents a l'igual que la resta.
Gracies per recordar-te de nosaltres al teu article però tu saps que no tens que disculpar-te de res, ers un gran faller i tots ho sabem, però si que mos deus la visita.
Records a Chamaida que el divendres pasarem bona estona juntes, jajaja

rojuel ha dit...

Bon dia a tots!! Un gran article, Spielberg, amb molt de detall, jajaja.

Jo crec que sempre és interesant vore els actes fallers d'altres municipis, perquè solen ser diferents als nostres, repetisc, diferents, ni millors ni pitjors. Hi haurà coses que ens agradaran i coses que no (per a gustos colors), i no veig cap problema en comentar-les.

A mi m'agrada això de que la xaranga vaja a per la FM i també a per la Cort d'Honor, i també lo dels banderins a l'escenari.

Lidia ha dit...

Axó dels estandards sempre s'ha fet, supose que ho faran per a que d'eixa manera estan totes les falles que componen Oliva a dalt de l'escenari, a mi la veritat es que m'agrada molt.
Lo del cantant, doncs si, la veritat es que si no sap de falles, evidentment que no sap l'importància que puga tenir l'himne. La mantenidora, sempre s'ha fet així.

A vore si alguna vegada tinc ocació d'anar a vore la de Carcaixent o la de Sueca, així jo també podré traure conclucions.
Saluts a tots els fallers.

Lidia ha dit...

Supose que ho sabreu, soc Lidia de la falla casa d'alonso.