http://lh3.google.com/carlosgranell/RkGTw0Y6C7I/AAAAAAAAAEw/BkUGOPC_YWM/caP%C3%87ALERA%20FOC.jpg

dimarts, 9 d’octubre del 2007

El dia dels enamorats.....en versió valenciana

El dia 9 d’octubre a banda de ser el Dia Nacional Valencià, es caracteritza també com el dia de la "Mocaorà de Sant Donis". Els nostres avantpassats cel·lebraven este dia, i hui encara es cel·lebra i cada vegada més, com al dia dels enamorats en el nostre i ja vell, Regne de Valencia. Anem a repassar una miqueta la historia d’este dia.

Tal dia com hui en el 1238, El Rei En Jaume I "El Conqueridor" entrà en la Ciutat de València junt al seu séquit i la seua esposa Violant d’Ungria, després d’un llarc assedi. Els valencians els varen oferir com a vassallatge les fuites i verdures de la feraç horta valenciana.



La festa com a tal començà a cel·lebrar-se en la Ciutat i Regne de València, sobretot en el Cap i Casal, justament un segle després quan el Consell General de la ciutat decidí que es cel·lebrara l’efemèride solemnement en una prossessé general i fent donació d’almoïnes als pobres i religiosos. Més avant, es va instituïr la costum de pronunciar i escoltar un sermó de caracter històric en la Seu, Catedral de Santa Maria de Valencia. Este es un acte de carcter religiós el qual consistia en un discurs evangèlic que es predicava als fidels fent referència a l’efemèride històrica, i per aixó se'l nomenava "Sermó de la Conquesta".

En el segle XV, la festa va adquirir un caracter més alegre; des dels principals edificis es cremava pólvora i es feien esclatar piuletes i trons. En posterioritat, els Mestres Sucrers de la Ciutat i Regne de Valencia (que es el gremi de pasticeria mes antiu de tot el territori espanyol) crearen uns dolços especials per ad eixe dia: les piuletes i els tronadors, referenciant als que feen esclatar des dels principals edificis, aixina com les fruites i figuretes de massapa, recordant aquella ofrena dels valencians com a vassallage al Rei En Jaume I.

Passats els anys tambe es va establir la costum de que els jovens obsequiaren a les seues novies amb la "MOCAORÀ" com a reina del seu cor, present que consistix en un mocador gran de seda o d’un atre teixit que, nugat per les seues quatre puntes, anava ple d’estos productes de confiteria. Els més rics els nugaven amb una joya. Esta costum ha arribat fins als nostres dies fent-se extensiva als casats. Les pastisseries del Cap i Casal i cada vegada més en el restant del Regne de Valencia, de forma ja tradicional, decoren les seues vitrines en estos productes tipics i característics, elaborarats amb massapa.

Com abans he citat esta Mocadorada cada valencià l’oferix a la seua novia o esposa com a reina del seu cor. Es una tradició pròpia i exclussiva valenciana que cal ressenyar i recuperar. Els nostres avantpassats, i en moltes ciutats valencianes encara actualment, cel·lebren este dia com a "Dia dels enamorats", inclos abans de que s’establira en tot el territori espanyol el ja famos Sant Valenti. Cal tindre en conte que el dia de Sant Valenti es una importació americana d’uns grans magatzems a finals dels anys cinquanta. Jo, com a valencià i com defenssor de les tradicions, em senc més identificat amb el 9 d’octubre per a cel·lebrar el dia dels enamorats. Cadascú pot fer lo que crega convenient però sincerament pense que només pel fet de ser una tradició valenciana, tan antiga i tan bonica cal recuperar-la, establir-la i fomentar-la.



LA MOCAORÀ consistix en una bandeja que conté una piuleta, un tronador i diverses fruitetes o verduretes de massapa. Despres s’embolica en un mocador amarrat en les quatre puntes.

40 comentaris (Afegix el teu):

Anònim ha dit...

Felicitats Xuso per l'article:
Mira que eres bon valencià!.Escrivint sobre el 9 d'Octubre ,Dia de la Comunitat Valenciana.
Acabe d'estar uns dies fòra i veig com mimeu a la web de la falla .
I quina manera millor que recordar al rei Jaume quan va conquerir València.
No has deixat de costat la tradició de la mocadorà.Cert que tu com a bon enamorat i a punt de casament ,li hauràs fet a MªSales,una bona mocaorà.

Anònim ha dit...

Hem passat una nit de marxa molt bona i ens hem quedat amb ganes de més.

Xuso ha dit...

no ens deixes així, collidor... podríes contar-nos alguna cosa més d'eixa nit de festa, no?????

SPIELBERG ha dit...

Xuso, eres un crack, deuries de deixar de donar torn a les ueles de Carlet i ficar-te a escriure, se't dona millor. Enhorabona.

És extrany que el senyor collidor vaja de festa un "diumenge", a saber. Ja ens ho contarà si vol.

Anònim ha dit...

XUSO EN LA NOSTRA FALLA NO FA MASA ANYS TAMBE CELEBRAVEM LA MOCAORA EN BALL INCLOS PERO COM PASSA EN ESTA FALLA TOT ES PERT A LO MILLOR HARA TORNA A RENAIXER QUE NO ESTARIA MAL PERQUE LO QUE VOLEM ES FESTA I CUANT MES MILLOR

Anònim ha dit...

el collidor de raïm de parra va posar la bandera a Salamanca ho diu un que va estar allí,seguirem informant, de la festa que ferem en la Plaça Major,

Anònim ha dit...

Aixó Collidor,eres la nova aparició i ens has deixat a la meitat,però ja ens ho contes quan vullgues.
Bon Aarticle Xuso,se te noten dos coses:el sentiment valencià i que estàs enamorat.
Pep jo també recorde eixa festa de la mocadorà que disfrutàrem gràcies a Coro i Daniel.
No estaria gens mal repetir-la,i es que en motiu de fer festa qualsevol causa val la pena.

Anònim ha dit...

SAMBORI TENS POCA MEMORIA EL QUE PAGA LA MITAD DEIXA FESTA I OBLIGA A DANIEL VA SER PEP EL CABUT

Anònim ha dit...

és veritat Pep,ho havia fet en intenció no mencionar-te per vore si votaves.
Ja recorde que celebràreu el premi de ONCE que pescàreu,encara que ja fa molts anys.
Camafeo,heu estat tots a Salamanca?
Pareix que heu tornat tots revolucionats i en ganes de donar guerra a la web!!
Està bé tindre nous personatges,a vorem com queda la cosa?
De moment la intriga està servida!

Anònim ha dit...

bé sambori d'ara en avant entrarem no en el nom sinó en seudònims que és el mateix que anònim,aixi revolucionarem mes la Web

Anònim ha dit...

Revolucionant, revolucionant...., jo també estava amb el collidor de raïm de parra i amb el camafeo, també informarem de la nit amb la Tuna (2"tunitos")i del cor dels cantors de la Falla Cervantes: Clavelitos, clavelitos.......!!!

Anònim ha dit...

el tunitos estaven especials el que passa es que els guitaristes no sabien les cançons molt bé i no tenien veu,el cor de la falla tenien molta veu però descordinats, en fi una nit molt divertida, però la festa de la cervesa també va ser especial i fer-la nosaltres també en la falla i si no que se'l pregunten al collidor de raïm de parra com ens ho passem de bé, jotambetincnik tens raó a revolucionar la web,però en bona marxa

Anònim ha dit...

Rectifique:
No ha sigut una nit de marxa,sinò 4 nits de molta marxa i m'he quedat amb ganes de més.

Anònim ha dit...

Com veig que esteu impacients camafeo i jotambetincnik de parlar de Salamanca,vos dic que l'article ja està escrit.
Aquesta vesprada l'enviaré junt a les fotos.
Com es nota que el viatget ha sigut molt divertit i a tots ens ha deixat bon gust de boca..

Anònim ha dit...

Molta marxa, camafeo!, moltisssssima maaaarxxa i de la bonissssssima, la nit de la cervesa va ser especial, d'eixes nits en que totes les condicions eren perfectes, ens quedarem en ganes de mes..., ja voreu les fotos, ja, per cert, on estan les gerres???

Anònim ha dit...

ESTE PONT NO ENS HA ACLARIT MOLTES INCÒGNITES, PER LA FALTA D'ASSISTÈNCIA EN EL FÒRUM PODEM DEDUIR ELS QUE SON ALGUNS DELS PSEUDÒNIMS. PAQUETEMETE ESTAVA A MADRID? NO OBSTANT TAFEU ESTAVA A SALAMANCA. I SI DE MI HEU PENSAT QUE ESTAVA DE VIATGE, TARARI, HE QUEDAT ACÍ PER A MANTINDRE LA WEP AL JUNT A SAMBORI I ALLIOLI.
EIXE COLLIDOR DELS COLLONS D'ON IX? I QUE ENS VOL COMPTAR. UN ALTRE XAFAT, XUSO IGUAL ANAVA TAN BORRATXO QUE NO RECORDA RES. DE TOTES MANERES HE PREGUNTAT A EIXE OCELLOT QUE EM COMPTA TOT I S'ESTÀ TORNANT BOIG, DIU QUE VA HAVER DE PLOURE MOLT EN EIXE VIATGE A SALAMANCA PERQUE HAN EIXIT NIKS COM SI FOREN BOLETS. EL COLLIDOR TAMBÉ ÉS DE SALAMANCA, IGUAL QUE CAMAFEU I JOTAMBETINCNIK; SI AJUNTEM ESTOS ALS QUÈ NO HAN ESCRIT EN LA WEB ESTOS DIES CREC QUE ELS PSEUDÒNIMS SUPEREN ALS D'AUTOBUS, LLEVAT QUE TAMBÉ ESCRIGUEN ELS DE CATARROJA... TOT POT SER.... OTIA QUE REBOMBORI, ANEM AMB ATENCIÓ PERQUÈ HI HAURÀ QUI TINGA MES D`UN NIK I QUAN SE A DONE COMPTE ESTARÀ DISCUTIEN CONTRA QUALSEVOL DELS SEUS PROPIS PSEUDÒNIMS. ANIREM TOTS A PARAR AL "LOQUERO".
ESTIC IMPACIENT PER CONÉIXER ELS DETALLS D'EIXE VIATGE, LA IAIA DE LA WEB ENS HO COMPTARÀ AMB TOTS ELS PÈLS I SENYALS, PERQUÈ ANAR A SALAMANCA PER A PENJAR-SE DE LA WEB, POCA FAENA TINDRIA, ESTAVES AVORRIDA? QUE EL TIO DEL PURET NO ET DONAVA MARXA?
SAMBORI LA CULPA D'AÇÒ LA TENS EL TEU, HAS POSTDREC LA WEP A PARIR, DIS-NOS QUI ETS, TAL VEGADA D'EIXA FORMA S'AQUETEN ELS TEUS SEGUIDORS. P E P E DE LA MANTEGADA QUÈ? " MUTIS I PEL FORO" , PER LÀMOR DE DEU, VA ARRANCAT I FES UNA HOMENIA.

Anònim ha dit...

Açó està molt marejat,en tant d´anònim o pseudònim com diu algú als comentaris.
Jo ja he perdut el fil en tant de personatges nous.
El que està clar es que ho heu passat molt bé a Salamanca com vaig comprobar ahir en anar a esperar-vos a l´autobús.
Tots baixàveu en cara de felicitat i pel que es veu heu tingut temps per a tot ,inclús per a pensar en un nick.
Xuso bon article,has rebut el meu correu?
Encara que segur que estos de Salamanca están més impacients que jo per aixir abans en la web.

Anònim ha dit...

Bueno bueno, menuda marxa hi ha hagut aquest pont a Salamanca, pero bueno a lo que anava jo, que despres se m´en va la pinsa... ye Xuso tu li has regalat la mocadorà a la teua enamorada? segur que si¡¡¡eh ja ja ja¡¡¡
I LA MEUA MOCADORÀ???? Collins jo aquest any no e tingut sort, millor que els massapans engorden un mogolló, a que si Javi¡¡¡

Anònim ha dit...

Presen ja que has segut l´encarregada d´organitzar este viatge bomba,a vore si ens passes una llista dels que han anat i anem relacionant perque no paren d´eixir nous fitxatges!
Què és el que heu menjat que vos ha revolucionat?
I així ho proposarem per a que ho cuinen al casal!

Anònim ha dit...

Però aci que pasa?

De veritat vos agrada més opinar i parlar(encara que mantingau un bon rollet)sense que els demes sapiguen qui sou?

Això a foros on cadascu es d'un lloc val però aci que tots sóm quant a minim de SVHECA,no li trobe trellat.....

Ara vosaltres sabreu.....
amb tots els respectes.....

Anònim ha dit...

Que jo sóc un habitual que m'estic provant el traje de anònim......

A vore si me dona morbo o algo.....jejeje

Anònim ha dit...

rabosot tu no estavas de viatge pero jo se a on estaves

Anònim ha dit...

els noms que faltaven,el camafeo,jotambetincnik, el collidor,un de suheca o no, almeys jo ,pep, amparo,mariam, deme, cris,i altres no tenin por de que sapieu que som, Rabosot no saps escriure en minuscules, saps el significat de la gent que escriu en mayuscules, je je je..........

Anònim ha dit...

jotambetincnick les garres de la cervesa com tu molt be saps estàn en sueca també saben qui les tenen,tens raó moltisssssima marxa n'hi ha que repetiro on siga, senyor secretari la culpa dels pseudonins la tenen sambori i rabosot i altres con els que no es fiquen el nom

Anònim ha dit...

Com a secretari propose que tots els que escriuen amb un pseudònim, cosa que trobe lògica, però no estaria de mes que tots els fallers que naveguen per la web saberen el nom real de cada pseudònim i així sabríem a qui estem contestan esta clar que té mes morbo no conéixer la identitat, i així poder fer comentaris, sobre qui serà este, aquell.etc etc... la proposta queda en l'aire

Anònim ha dit...

NIGA CAPS DIU
SAMBORI=LUIS
RABOSOT=LUIS
CAMAFEO=PEP
PAQUETEMETE=AMADEO
COLLIDOR DE RAIM = PEP
JOTAMBETINCNIK = ENRIQUE
AMPARO =AMPARO
PEP=PEP
DEME=DEME
XUSO =XUSO
SPIELBERG=SPIELBERG

LA PORRA TE DE PREMIT UN VIAJE A SALAMANCA EN TOT ELS GASTOS PAGATS
QUE INCLUIG 3 MENXAES AL DIA DE MENU 1-PATATAS ÑOÑAS 2- PATATAS COLORAS 3-MOUSSE DE PATATA

INCRIVIUSE EN LA PORRA

Anònim ha dit...

Que jo sapia en el meu D.N.I. no fica el nou que tu dius, el meu nom no comença per P ni tampoc per J, per tant la porra ja no la guanyes, vas molt despistat

Anònim ha dit...

vos heu inspirat a Salamanca en posar-vos noms rars ,si que vos ha fet calfar-se el cap el sambori

Anònim ha dit...

contestació al anonin valdria la pena que no posàreu noms ja que tu tampoc has posat el teu , perquè crec que no el sabeu cert per tant no cal fer cap porra,simplement he fet una proposta, no per a fer una porra,de totes les maneres a mi no em lleva el son, el saber o no els pseudònims de cadascú

SPIELBERG ha dit...

Almenys amb si que ha adivinat la meua identitat, encara que haguera pogut ficar el meu nom.

A saber com acabarem, però el millor de tot és que cada dia som més gent de la falla ací. Segui així i gràcies per participar.

Mariam, si que hem rebut les teues fotos, també les de Rous i els videos d'Amadeo. POc a poc anirem ficant-ho tot.

Anònim ha dit...

Sr./a anonim, no has fet una al dret, però tu si que estaves a Salamanca, i Rabosot també, o per lo menys el seu representant. Del "patata-menu" podriem parlar una estoneta, encara que la "salsitxa de metro" ens va agradar a tots els de la cervesa.
Camafeo estic amb tu, s'ha fer un altre viatge amb marxaaaaaaaaaa, apunteume!!!!

Anònim ha dit...

Amic anònim, NIGA CAPS,o toca-li la trompa al xic .
En tanta patata ñoña,patata colora i mousse de patata, no creus que no vindria mal un poc d'allioli pa desempalagar.T'has oblidat de mí????.
A mi no m'has posat a la porra :A que fem????????????

Anònim ha dit...

Nigacaps vas prou despistat,té de dir que a mi tampoc m´has endivinat,jo tampoc tinc al D.N.I. el nom de Luis.
No sé que serà el Rabosot,però no sé els arguments en els que te bases per a relacionar sambori-rabosot en una mateixa persona.
Si analitzes la manera d´escriuere fàcilment t´adones de que sóm persones diferents.
Ara pot ser divertit fer la porra i anar provant sort.
Encra estàs molt lluny de pescar-me.

Anònim ha dit...

Ah! Continue la porra:
Niga caps = Benjamín

Xuso ha dit...

mare meua, 20 minuts llegint comentaris i duc un mal de cap de por, aleh aneu tots a pasturar!!!!!!!! a que llevem els anònims??? és broma, la veritat és que el cotarro està prou animat!!!

Anònim ha dit...

Mon pare sap algo sobre tots estos nicks,es a dir, que sap qui son molts d'ells però no hi ha manera de traure-li-ho. Aixina que dema pegueu-li la palissa per a vore si afluixa la llegua. Toca guerra psicologica. Tots contra el secretari

Anònim ha dit...

sambori= IVANA

Anònim ha dit...

el anonim te rao ho se de bona tinta, perquè fa tens que no escriu
sambori = IVANA

Anònim ha dit...

Menudo calfament de cap que porteu no¡¡ a mi m´ha passat com a Xuso, en tant de comentari no m´he aclarit en el que he llegit, pense que cadascú es lliure de possar o no possar el nom, que mes dona¡¡ mireu jo per a que no se la calfeu mes ale sempre fique el nom DEME així fora d´especulacions¡¡¡ i si Sambori no vol escriure ara, pues que no escriga, sera que te faena l´home, menudes ganetes li tenen alguns segons lo que he llegit¡¡¡

Anònim ha dit...

Jo no crec que Sambori siga Ivana, jo crec que me haguera donat conter, ademés he tingut esta conversació en Jesi i ella tampoc sospitaba de Ivana. No crec que vagen els tirs per ahi.
Per cert, a principi de la web vaig proposar a Jesi, com a gran fallera per a l´escut i no la ficareu, podrieu ficar-la, segur que li fa il.lusió.