http://lh3.google.com/carlosgranell/RkGTw0Y6C7I/AAAAAAAAAEw/BkUGOPC_YWM/caP%C3%87ALERA%20FOC.jpg

dilluns, 28 de març del 2011

Així foren les FALLES 2011 (part 2)

[...] I arriba el divendres, mercat, i 18. I tornarem a eixir del casal i tornàvem a ser quatre. Quan ja arreplegarem a nostres falleres majors marxarem cap a la residencia San Jose (?). No em pregunteu per que que jo no ho se, sols se que no em va agradar gens el que vaig veure allí, l’asil es una cosa (i ja em costa d’anar) però la forma en que vaig veure allí als ancians no em va agradar gens. Va ser que no tornaré.

Quan acabarem de la residència tocava anar a l’escola de Maria Auxiliadora (?), tampoc se exactament per que anem ahí, i això que fa uns anys que anem.

Ja cansats toca convertir-nos en un altra falla de Sueca, érem la falla del Mercat, o almenys així ens anomenà mes d’un al veure’ns desfilar pel mig del carrer Sequial, esquivant al personal i a les parades de calcetins i samarretes. I mira que es gran la barriada.

I tornarem al cau, i en tornarem 3. I per ma ca ma mare, per casa de Richard el Flack, per casa de Sandra (per ficar 3 exemples de fallers que vivim per eixa zona) no passarem. Eixe dia no tocava, eixe dia tocava Residencia i col·legi, i a la barriada que li’n donen. Doncs ma mare paga el cartó i vol que la falla passe per sa casa, i no passa. Habitualment per eixa zona (Ronda dels Borxs, Sor Isabel de Villena, Cavall Bernat, Toni Puchades, Polinyà) passem ja els que quedem de la falla que es dirigim al cau, amb el que això representa, i ara ja ni passem.

Deuríem de replantejar-nos molt el tema de com fem els passacarres, per no menyspreciar sempre la mateixa part de la barriada. Que passaria si per eixa zona passes tota la falla i pel carrer Sequial foren 4? I també tenim que veure quins dies anem a on i a que. Els dies de falles son per a la barriada, i s’acabat. Si hi ha que anar a qualsevol lloc (església, residencia, mercat d’Abastiment, piscina municipal) s’ha de fer del 16 cap enrere i deixar els dies grans per a la barriada, que son la gent que ens soporta tot l’any i que d’una manera o una altra col·labora amb nosaltres. I d’això no ens donem conter.

Eixe dia la falla paga fideuà per dinar, i per la vesprada, a passejar el gos. O el que ve sent el mateix per a mes d’un faller, la visita de cortesia. O el desastre mes gran que puga existir.

Tant a la visita com als passacarrer hi ha que eixir vestid de faller o fallera, no em val qu vinga gent en el polar, no, això es una falta de respecte per a la gent que es vist i que es fica sabates (i no deportives) per a fer la visita. Si eixe any no et pots vestir, o no eixes o te’n vas en la furgona però això no.

I la moda de anar canviant l’ordre del personal en la visita es una tonteria. La C25 es suficientment capaç de tocar per a que l’escoltem tots el fallers, i ho dic per que em passí part de la visita al costat del Banderí i si la falla anava be, es sentia perfectament, però clar, com voleu anar parant la xaranga, la falla va estirant-se i es un desastre.

I que es això de ficar als tios darrere de la xaranga? Es absurd. L’any que ve deurien de ser les ties les que vajen darrere, no? Jo no ho veig. O siga Una vegada acaben els xiquets anem tots els tios (que tampoc som tants) després la xaranga i a continuació totes les ties, seria així. O no?

La quantitat de xicons que eixen en la visita no representa cap impediment per a que vajen davant de la xaranga i que les dones escolten perfectament la música. Com s’ha fet sempre. Pero es veu que si no estàs damunt del músic no mola. Anar mirant-li l’esquena als músics es la cosa mes trista que vos podeu imaginar, i si darrere no ve ninguna falla ja ni vos conte. El que vos deia, passejant al gos anàvem.

Acabarem tard i cansats, i cansats també. La part bona era que eixe dia no caldria esperar a Rebombori. Però com marca la tradició, se’n va anar la llum al començar el ball i estiguérem mes de mitja hora a fosques. Be, no?

Es feren les quatres i tot s’acaba, molt ràpid, molt curt, un altre any passat.

El 19, com porte fent els últims 6 anys no ix en la falla, em toca anar en la Junta, i vaig. No com altres que no ho fan, be per que no volen, be per que estan dormint la mona. Se que no es divertit i que costa però si estàs estàs. Arribes el primer a Joan Fuster, veus passar a totes les comissions, després fa tu l’ofrena i tornes a l’Ajuntament a deixar a les autoritats. I sempre que vas de tornada pel carrer Sequial escoltes la mascletada de la nostra falla, una putada. Jo fa 6 anys que no la veig, Nicolàs ja ha perdut el conter (més de 20). A veure si no fora molt demanar que l’any que ve (que aneu davant de la Junta, i encara que jo no estiga en ella, això ho decidirà el nou president) podeu tirar-la un poc mes tard, com a molt un quart d’hora, per a que els de la Junta també puguen disfrutar-la.

I per la vesprada mes del mateix, a les 18:30 a l’Ajuntament, fas el recorregut fins el principi de l’estació i t’esperes allí fins que passen l’última falla (i eixa espera es sol fer pesada ja que sempre fa aire i fred), fas el passacarrer, t’esperes en la porta de l’església a que eixquen i torna a l’Ajuntament a deixar a l’alcalde. Més d’un any no he vist cremar l’infantil per no arribar a hora.

I mentre veia passar a la nostra comissió em feia la pregunta que si no seria millor fer una cistella mes menuda (o directament no fer-ne ja que va a acabar en el fem i no serveix per a res) i poder veure quintos en lloc de gots de plàstic de la litrona? Per ficar un exemple.

Sols La 18 portava una cistella (per nomenar-ho d’alguna forma). Era una menuda plataforma en rodes, amb l’escut del 50 aniversari i rodejada de flors. Senzillet i barat.

Arribí a hora de veure cremar la falla Infantil (però per ben poc, ja estaven tirant el castell). Aní a casa, canvi de roba, sopar i torna cap al monument, ajuda a preparar la cremà, per dins i per fora. Es tira el castell i a esperar als bombers. I els bombers aplegaren.

I s’encengué el famós avionet i aquest li donà foc a la traca que li pegà la volta a la falla i que per fora no va encendre res (?), i a simple vista per dins tampoc. Escoltí algun xiulit i tot, però la processó anava per dins. El monument estava encès però no es veia, es percebia un fil de fum negre que eixia de l’interior i poc més. La gent ja estava desesperant-se, alguns marxaven cap a casa, altres volien tirar-se per la finestra davant de tant gran fracàs, i en eixe moment, aparegué la flama cap a l’exterior. I s’encengué.

I el cabró del bomber ens banyà de dalt a baix i ens revolà totes les espurnes cara nosaltres, sempre han de fer alguna. Aquest any que respectaren prou al monument foteren als que estàvem veient-la, sempre hi ha alguna cosa.

El monument es cremà molt be, agafant-se poc a poc, sense presa i consumint-se tot el cos central al mateix temps. Finalment caigué el quedava i s’acabà tot. S’acabaren les falles del 2011, començaven les falles del 2012.

I veurem com comencen i veurem com acaben. Aquest any que ara comença pot ser un gran any per al canvi i per a millorar alguns aspectes que ens faria falta, o por servir per a que ho deixem tot com està i ens passem unes altres falles renegant.

Vosaltres decidiu.

11 comentaris (Afegix el teu):

deme ha dit...

Bueno, l´article... no li falta detall ningun. Ni un periodista ho haguera pogut fer millor.

Crec que tots els anys hi han coses que millorar i que cap any ha sigut ni sera perfecte,amb tanta gent a la falla, diferents opinions i les poques ganes de treballar de molta gent es molt complicat que tot ixca com cal i al fi i al cap ningu es perfecte. Crec que hi ha que respectar a les persones que han estat treballant per a que tot ixca el millor posible, al fi i al cap ho han fet amb eixa intencio i intentar aprendre dels errors i entre tots solucionar estes cosetes.

jorge ha dit...

Me quedo con dos frases de lo que habeis comentado Carlos y Deme (recalco la de Deme).

Carlos: POT SER UN GRAN ANY PER AL CANVI I PER A MILLORAR ALGUNS ASPECTES

Deme: I LES POQUES GANES DE TREBALLAR DE MOLTA GENT

SPIELBERG ha dit...

Cap any ha sigut ni serà perfecte, això es impossible. A no ser que la falla siga u mateix (i ni així).


I desgraciadament el de les poques ganes de treballar es veritat, però sempre ha sigut així, i sempre ho serà.

Asun ha dit...

Hey Carlos, l'any vinent espere un article per al llibret, jejeje.

L'article molt bó i encertat. Simplement un bon resum de la setmana fallera.

P.D. muy bueno Jorge.

SPIELBERG ha dit...

Gràcies.

No soc d'escriure en els llibrets, sols ho vaig fer una vegada i per que em va naixer ja que anava a desapareixer una paret que apreciava.

Ho podria mirar, però no sabria de que parlar. El temps ho dirà.

sambori04@gmail.com ha dit...

Carlos una crònica molt detallada però molt negativa.
De qué parles bé?????
Pareix que tot ha eixit fatal i amb molts interrogants,no?????
Com bé digueu està clar que sempre hi han coses per a millorar i que mai eix ni eixirà tot perfecte, però d´aixó és del que es tracta:veure els punts dèbils per a rectificar-los i millorar-los.
Esperem que entre tots posem solucions i l´any pròxim fem més falla!!!!!

SPIELBERG ha dit...

Parlar de les coses que és fan be no te massa sentit ja que tot és deuria de fer be. Hi ha que parlar de les coses que han eixit mal o que no ens han agradat per a millorar-les en futurs anys.

Per dir una cosa que aquest any ha eixit millor que molts anys: la cremà. Per a mi un èxit.

jorge ha dit...

Jo tambe voldria remarcar una cosa que he vist aquest any i que es deuria de haver fet antes que ixquera la lley del tabac, tot el mon que fuma ha respectat el tema de no fumar dins del casal, ha sigunt uns dels anys que donaba gust entrar al casal sense tant de fum i arribar a casa fent olor a tabaco.

Poquet a poquet ens anem concienciant i anem millorant.

SPIELBERG ha dit...

En això també tens raó. S'estava be enguany als casal. La gent ho ha respetat, espere que dure durant tot l'any, no sols la setmana fallera.

Anònim ha dit...

MARUXI
jo preferixc anar darrere dls musics q anr fent la visita mes aborrida q un ostra sense sentir la musica i cansanme com una burra en els paronets q fan els homens. q jo crec q enguany san fet menys uecos q mai.

SPIELBERG ha dit...

Prefereixes darrere? Mirant-los l'esquena?

Si la falla va agrupada la música es sent fins el banderí perfectament, i la quantitat d'homes que hi han no fan que es senca menys.

I quan als paronets (cosa que estic totalment en contra en dies com eixe)enguany se n'han fet i de grans (i els homes anàvem darrere).

Quan la xaranga estava pel Poliesportiu, el banderí estava en la carretera. Qui parava a qui?